El senglar (Sus scrofa) és un mamifer cetartiodàctil.
El senglar és un mamífer de mida mitjana amb un cap allargat i gran, en la que hi destaquen uns ulls molt petits. El coll és ample i les potes molt curtes, això accentua la forma arrodonida de l'animal. És major l'alçada dels quarts davanters que els posteriors, a diferència del porc domèstic, que per selecció genètica ha desenvolupat més la part posterior del cos, on es localitzen les peces que arriben a un major preu al mercat de la carn.
• Longitud del cos: 120 cm
• Longitud de la cua: 22 cm
• Alçada fins a la creu: 65 cm
• Pes: els mascles entre 70 i 90 kg (excepcionalment fins a 150), les femelles entre 40 i 65 kg.
El senglar compensa la seva poca visió con un important desenvolupament de l'olfacte, que li permet detectar aliment, com ara trufes o vegetals i animals sota terra, o fins i tot enemics a més de 100 metres de distancia. L'oïda està també molt ben desenvolupada i pot captar sons imperceptibles per a nosaltres.
Els seus pèls són gruixuts i negres mesurant entre 10 i 13 mm a la creu i uns 16 mm a la punta de la cua. El color del pelatge és molt variable i va des de colors grisencs a negre fosc, passant per colors rogencs i marrons. Les potes i el contorn del musell són més negres que la resta del cos. La crinera que recorre el llom a partir del front, s'erissa en cas de còlera. La muda del pelatge ocorre entre maig i juny, encara que la femella amb cries muda més tard. A l'estiu els flocs són més curts.
El senglar s'adapta a tot tipus d'hàbitats sempre que disposi d'una mínima cobertura i aliments, encara que prefereix els llocs amb una vegetació alta on poder-se camuflar i abundi l'aigua per a beure i revolcar-se en el llot i fang. Els seus hàbitats predilectes son els alzinars i els macissos forestals caducifolis o mixtes, sobre tot si estan poc visitats i el seu nivell inferior es ric en matolls, esbarzers i gatosa on pugui revolcar-se en sec a recer del vent. Però també se'l troba a la màquia i maresmes, sense desdenyar les àrees de cultiu, sempre que mantenguin una mínima cobertura arboria o arbustiva on refugiar-se. En cas necessari, neda sense dificultats i durant molt temps. Suporta fácilment els rigors de l'hivern gràcies al seu pelatge i dura capa de pell; cosa que li permet residir a les zones altes i mitjanes de muntanyes durant l'hivern si disposa d'aliments.

És un animal que s'adapta fàcilment en diferents ambients: zones prop de mar, montanyas alpines, etc. i pot variar la seva dieta d'acord amb el que trobi. Té la pell plena de cerdas i a la nuca una crin de péls tiessos que s'erisen quan es barallan. La seva cua és prima i curta. No tenen massa bona vista pero sí un bon olfacte i dentadura. Les dues dents que els hi surten de la boca cap a munt són per defendrés i atacar. Podem trobar porcs senglar a tot Europa. A l'estiu els hi agrada mullar el seu pèl de fang i rascar zones toves de terra per buscar aliments. La bandada de porcs senglars s'organitza amb un pare i una mare amb cries petites, alguns joves i germanes grans que són les que dirigeixen el grup. Quan una femella está embarassada abandona el grup al que pertany i busca una zona tranquila per tenir a les seves cries. Després de dues setmanes torna amb les seves cries junt al seu grup. Mengen vegetals, aglans, i catanyes a la tardor, arrels i bolbes a l'estiu que troben rascant la terra amb el morro.
twbr2018a001014.gif twbr2018a001014.gif twbr2018a001014.gif twbr2018a001014.gif twbr2018a001014.gif twbr2018a001014.gif twbr2018a001014.gif
Anys Anteriors
Mapes
P.Senglar
Rogaining
Enllaços
Videos
Fotos
twbr2018a001014.gif
Inici